0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Bukósisak árak: biztos, hogy az ár a legfontosabb tényező?

Szerző: | Motoros sisak dekoráció | 0 hozzászólás

Megszereztük a jogosítványt, összekuporgattuk a pénzt a motorra. Már csak a felszerelés hiányzik, de a legtöbb esetben erre jut a legekvesebb figyelem és anyagi forrás. Mégis, talán a legfontosabb lenne, hogy olyan öltözéket – így bukósisakot – válasszunk, ami valóban alkalmas a motorozásra. A bukósisak árak széles skálán mozognak, ha a használt sisakok piacát is ide vesszük, akkor akár már 500 forintból is “megoldhajtuk” ezt a kérdést.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, érdemes-e az árat elsődleges szemponttá, kritériummá, döntő tényezővé előléptetni, mikor bukósisakvásárlás előtt állunk.

bukósisak ár

A megfelelő motoros felszerelés fontossága

A megfelelő motoros felszerelés használata gyakran szorul háttérbe. Sajnos legtöbbször maga a motor viszi el a motorozásra szánt keret java részét. Ami egyfelől nyilván pozitívum: a motor műszaki állapota, megbízhatósága alapfeltétele a biztonságos motorozásnak, közlekedésnek.

Viszont hiába van egy hiper-szuper motorunk, megfelelő műszaki állapotban, kipofozva, ha mi magunk nem állunk készen arra, hogy rápattanjunk. Ahhoz ugyanis, hogy elindulhassunk, nem csak a motornak, de magunknak is megfelelő állapotba kell kerülni.

Ennek a megfelelő állapotnak pedig az egyik fontos feltétele az öltözék. Sajnos még mindig sokakat látni egy szál pólóban, rövidnadrágban (nyáron fürdőruhában!!) motorra pattanni. Hiszen “csak a szomszédba ugom át”. Persze, ilyen rövid távon biztosan nem történik baleset.

Nos, a statisztikák épp az ellenkezőjét mutatják: a legtöbb baleset elindulás után röviddel következik be. Mindegy, hogy a célpontunk csak a szomszéd kisbolt vagy posta, a baleset bármikor bekövetkezhet. Kár a szerencsére bízni, hogy velünk ilyen úgysem történhet. Akár Murphy is mondhatná (talán mondta is), ami bekövetkezhet, az be is fog következni. Ha nem most, akkor legközelebb.

 

Bukósisak árak: ha használt sisakokkal is szemezünk, akár egy egy tábla csoki árából is megoldhatjuk a kérdést?

Az tehát nem kérdés, hogy megfelelő motoros felszerelésre szükség van. És a felszerelés egyik, ha nem a legfontosabb eleme a bukósisak.

Rátérve a bukósisak árakra, nagyon széles a skála. Ha körbenézünk a legnépszerűbb online apróhirdetési oldalakon, akár már egy tábla csoki áráért is kaphatunk bukósisakot. Keveset használt, igaz kicsit törött, ütött-kopott, belül szakadt sisakokat kínálnak eladásra.

Az első és legfontosabb tanács: minden olyan opciót gyorsan felejtsünk el (ha számít az életünk), amin bármilyen mértékű törés látható. Nem mennénk bele hosszasan a magyarázatba: a lényeg az, hogy ha egy sisak egyszer már törött, akkor onnantól kezdve azok a zónák sérültek, amik az üzközési energia elnyeléséért felelőesek – és, amik így minket hivatottak védeni.

Ha használt sisakok között válogatunk, alaposan nézzük meg a választott modellt: lehetőleg karolások se nagyon legyenek rajta (hiszen ezek a karcok repedésekké alakulhatnak akár csak a napsütés, az UV hatására is).

 

Mi számít megfelelő bukósisak árnak? Mennyit szánjunk egy bukósisakra?

Ha inkább új bukósisakot szeretnénk magunknak vásárolni (ami általunk is inkább javasolt, hacsak nem volt használva az adott “használt” modell), akkor az árak nagyjából 30-35 ezer forinttól indulnak. A Motorshow csapata összeállított egy videót, amelyben bemutat néhány árkategóriát – mi is ez alapján írjuk most a tudnivalókat.

Ettől az áraktegóriától sok extrára ne számítsunk. Többnyire a legolcsóbb, polikarbonát anyagból készülnek, nem jár hozzájuk napellenző, se párásodást gátló betét. Valamit veszünk a fejünkre, de komolyabb bukás esetén túlzott védelmet ne várjunk ezektől a sisakoktól.

Nem beszélve arról, hogy ezek a legnehezebb sisakok, ami azért – főleg hosszabb táv esetén – nem elhagyangolható tulajdonság.

A belépő kategóriásnak mondott sisakok valahol 50-60 ezer forint környékén kezdődnek. Azt tudjuk javasolni, hogy ez legyen a minimum, amit sisakra szánunk, ennyit meg kell, hogy érjen fejünk védelme. Ebben az árkategóriában többnyire már kényelmesebb belsőt, puhább párnázást és lepattintható napszemüveget is kapunk.

Eggyel feljebb lépve (70e ft-tól) jönnek a biztonságot szolgáló extrák. Az egyik ilyen lehet a kivehető, pontosabban kitéphető bélés, ami baleset esetén nagyban megkönnyíti a kiérkező mentősök, orvosok munkáját. Adott esetben életmentő lehet, milyen módon és milyen gyorsan tudják megszabadítani a fejet a bukósisaktól – ezekben a sisakokban erre is gondoltak.

 

Prémium kategória – a megfelelő védelem (nagymotorra mindenképp)

70-80 ezer forint fölött már több extrát is kapunk – a jobb technológiával előállított, biztonságosabb héjszerkezet mellett. Egyik ilyen extra a pumpálható bélés – amely komfortosabbá teszi utazásunkat, főleg hosszabb távon.

A következő lépcsőfok a 100 ezer forintos árkategória. A bukósisak ára az üvegszálas technológia használatából adódik, ami eséseknél sokkal inkább elnyelni az ütközésből adódó energiát. Ez azért fontos, mert az ütést az üvegszálas anyag fogja elnyelni és nem pedig a fej – így óv minket az agyrázkódástól, koponyatöréstől.

A 100 ezer forint az alsó határa ezeknek a bukósisakoknak, a technológiát meg kell fizetni – cserébe magasabb szintű védelmet nyújt számodra, mint a korábban említett polikarbonát sisakok (amelyek jóval merevebbek így kisebb az energiaelnyelő képességük – kisebb védelmet nyújtanak.)

Ebben a kategóriában már megtalálható a gyorsan oldható csat, amely pályaversenyzéshez elengedhetetlen. Továbbá páramentesítő is jár a sisakhoz.

Ahogy haladunk a csúcskategória felé, úgy könnyülnek a sisakok: míg a 30-35 ezer forintos kategória valahol 1600g környékére tehető, ezek a sisakok már 1400g körüli súlyúak, ami érezhető különbség. Ez főként az anyaghasználatból fakad: 130 ezer forint környékétől már karbon, szénszálas bukósisakokat találhatunk.

A karbon sisakokról korábban írtunk már ebben a cikkben.

Összefoglalva: az új bukósisakok ára 30 ezer forinttól indul és határ a csillagos ég. Függően a felhasználástól (robogó, hosszú távú motorozás, pályamotorozás) nagyon sok féle modell közül választhatunk.

Az elsődleges mindig a biztonság legyen, ne az ár!!!

 

 

Hasonló tartalmakért kövess minket a közösségi médiában is!

Kapcsolódó írásaink