0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Milyenek azok a karbon bukósisakok?

Szerző: | Motoros sisak dekoráció | 0 hozzászólás

A karbon bukósisakok az egyik legjobbak a piacon. Nem is véletlen, hiszen a karbon, mint alapanyag csúcstechnológiát jelképez. Elég csak a motorsport királykategóriájának mondott Forma-1-et példaként felhozni, ahol a bukósisakok mind karbon technológiát használva készülnek el. De vajon érdemes nekünk a közutakra is karbon bukósisakot vásárolni és használni? Ebben a cikkben ezt vizsgáljuk most meg.

karbon bukósisak

Karbon bukósisak = csúcstechnológia

A karbon egy kompozit anyag, amelynek alapanyaga a szénszál. Egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül erős – de ugyanakkor nagyon könnyű is. Nem véletlen, hogy a karbon bukósisakok alapanyagává is vált az elmúlt néhány évben, évtizedben.

A karbon anyag egyetlen problémája – legalábbis a bukósisakok gyártása szempontjából – a merevsége. A gyártók azonban ezt is leküzdötték, hiszen a teszteken kiváló eredményeket hoznak a karbon bukósisakok.

 

Bukósisak tesztek – hogy állnak a karbon sisakok?

A legismertebb teszt, amely a bukósisakok biztonságát hivatott vizsgálni, ez alapján osztályozni az adott fejfedőket, az a SHARP-teszt.

A SHARP-teszt több féle szempontot vizsgálva állítja sorba a sisakokat. Elsősorban nem a márka fontos – sőt, a márka nem befolyásoló tényező – hanem a sisak alapanyaga, előállításához használt technológia, és persze a törésteszt.

A karbon bukósisakok kiválóan teljesítenek a SHARP-teszteken, gyakorlatilag ezek a sisakok képviselik az élmezőnyt. Az tehát nem kérdés, hogy nagyon jó választás, ha szénszálas sisakot választunk magunknak.

 

A karbon bukósisakok ára – most jön a feketeleves? Ha az életünk a tét, ennyi bele kell férjen

A karbon egy fekete színű anyag, de sajnos nem ez az egyetlen “feketeleves” a szénszálas sisakokkal kapcsolatban. Ezek a karbon bukósisakok ugyanis nem olcsók.

Van, akinek az ár az elsődleges. Ez – sisakok esetében – sajnos nem a legjobb kiindulópont. Sisakvásárláskor ugyanis nem arról döntünk, hogy a kék vagy a piros mintás pulcsi illik jobban a nadrágunkhoz, és nem is arról, hogy 5 vagy 13 megapixeles optika segít-e majd minket a legszebb pillanatok megörökítésében. Itt az életünkről döntünk!

Nem, nem túlzunk… Egy bukás esetén az egyedüli segítségünk a bukósisak, amelynek lehetősége van megvédeni a fejünket. Ha tehetjük, akkor ne válasszunk olcsó bukósisakot – a mondás ez esetben igaz, olcsó húsnak híg a leve.

Nem várhatjuk el egy 20-30 ezer forintos sisaktól, hogy bukás esetén komplett védelmet nyújtson. Nem véletlenül dolgoznak a sisakgyártók éjt nappallá téve, hogy különféle technikai újdonságokkal rukkoljanak elő – mint például a szénszál.

Ezek az újdonságok minde azt a célt szolgálják, hogy biztonságosabban közlekedhessünk, bukás esetén a legnagyobb védelmet kapjuk. Igen, a karbon sisakoknál a zsebünkbe kell nyúlni, ez tény. De ki-ki döntse el, hogy mennyit ér az élete – mert igen, adott esetben a karbon sisak életet mehthet (egy olcsó kategóriás siakkal szemben mindenképpen).