0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Fekete bukósisak: az érem két oldala, biztonság versus divat

Szerző: | Motoros sisak dekoráció | 0 hozzászólás

Manapság egyre több fekete bukósisak kerül a boltok piacaira (de legalábbis sötét) és így az utakon is gyakrabban találkozhatunk ezekkel a sisakokkal. A megjelenésen kívül azonban sokak számára fontos a biztonság is – ebből a szempintból nem biztos, hogy érdemes fekete sisakra beruházni. Nézzük a fekete sisakok árnyoldalait!

matt fekete bukósisakok

Színválasztás a közutakra: csak a divat miatt érdekes kérdés?

Ha sikerült döntést hozni a bukósisak márkájáról és típusáról, akkor még mindig akad egy fontos kérdés: milyen színt válasszunk? Autóvásárlásnál gyakran halljuk, hogy többnyire a nők számára döntő kérdés a gépjármű színe, a férfiakat ez talán kevésbé érdekli. Jobb, ha tudjuk: nem csak a divat szempontjából fontos a megfelelő színválasztás.

A színeknek a közutakon ugyanis nem csak a mutatósság szempontjából van jelentőségük (már ha ez jelentősnek mondható) – sokkal inkább fontos szempont a színek és a biztonság kapcsolata.

Egy ausztrál kutatás szerint például 12%-al nagyobb esélye van balesetbe keveredni egy fekete színű autónak, mint egy fehérnek.

Nincs ez másként a bukósisakok esetében sem: egy fekete bukósisak sokkal rosszabb láthatósággal rendelkezik, mint egy fehér színű. 

Feketén-fehéren

Ha egy fekete és egy fehér sisak között kell választanunk, akkor több szempontból is az utóbbi lenne ideális.

Egyrészt – az előzőekben felvázoltak szerint – biztonságosabb. Kevésbé olvad bele a környezetbe, az autósok, motorosok, kerkpárosok és még a gyalogosok számára is hamarabb észlelhetővé válunk egy fehér sisakban, mintha feketét viselnénk.

Továbbá praktikusabb is, hiszen legtöbben napsütésben szeretnek motorzni, ami együtt jár az UV sugárzással. A fekete sisak könnyebben elnyelni a nap sugarait, így hamarabb melegszik fel. Nem mindegy, hogy utunk közben mennyiére érezzük magunkat komfortosan a sisakunkban – egy fehér sisakkal ilyen szempontból is jobban járunk.

A matt vagy fényes fekete

Amellett, hogy a fekete szín nem ajánlatos, sokan még matt feketét is választanak. Ez mondhatjuk, halmozottan hátrányos választás. Sokkal könnyebben beleolvad a környezetbe, nem ad annyi tökröződést, így az utósoknak nehezebb észlelni azt, aki matt sisakot visel.

És ha ez még nem lenne elég, megvan rá az esély, hogy a matt bevonat (ami gyakorlatilag a lakkozás, polírozás hiányából fakad) hamarabb felmondja a szolgálatot. Karcosodik, reped. És minden karc, repedés magában hordozza a rizikóját annak, hogy tovább hasad. Sajnos ezek a sérülések szabad szemmel nem is mindig észrevehetők.

Mit válasszunk tehát: fényeset, mattot, fehére, feketét?

Röviden: fényes fehéret. Bővebben: ha a biztonság fontos szempont számunkra, akkor javasolt a fekete bukósisakok kerülése.

Ha nagyon nincs kedvünkre ugyan olyan sisakban róni a kilométereket, mint a többi motorostársunk, akkor számos megoldás létezik arra, hogy fehér sisakunkat feldobjuk.

Választhatunk apróbb bukósisak matricákat, vagy gondolkozhatunk komplexebb mintákban, ekkor a bukósisak festés témakörében érdemes olvasgatnunk.

Ha ragaszkodunk a fekete bukósisakhoz…

Ha szívünk vágya egy fekete sisak és ragaszkodunk ehhez a választáshoz, akkor is tehetünk valamit a biztonságunkért (és mások biztonságáért is).

Élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy fényvisszaverő matricákat ragasztunk a sisakunkra.

Nem kell megijedni, nem muszáj az egész sisakot körbematricázni neonsárga csíkokkal – létezik már több féle minta, amelyeket kedvünk szerinti elrendezésben felragasztva még pofás is lehet fekete sisakunk – amellett, hogy valamivel nagyobb biztonságot is ad a jobb láthatóság által.  

 

Hasonló tartalmakért kövess minket a közösségi médiában is!

Kapcsolódó írásaink