0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Robogós sisak dilemma: kell nekem a zárt sisak?

Szerző: | Motoros sisak dekoráció | 0 hozzászólás

Egyre nagyobb kínálat érhető el a robogós bukósisakokból. Szépek, színesek, designosak, retrosak. De mennyire biztonságosak? Sokak számára nem kérdés, hogy robogóra a nyitott sisak való. Hiszen robogóra csak felpattaunk, és szinte már le is pattantunk róla, idő sincs “felszenvedni” egy zárt sisakot. Meg hát azok drágábbak is, kényelmetlenebbek is. Mégis miért kellene zárt sisakot hordani robogózáshoz is? Nos, van egy-két erős érvünk…

robogós bukósisak

Robogós életérzés, hipp-hopp egyik helyről a másikra

A városi forgalom egyre nagyobb, az autók sokasodnak és vele együtt a dugók száma is egyre csak nő. Sokan emiatt döntenek egy fürge robogó mellett: kis helyen elfér, a kocsisorok között könnyedén megtalálja az utat, értékes perceket nyerve. Mire beülnénk az autónkba, robogóval – kis túlzással – már meg is érkeztünk.

Persze azért nem mindig ilyen könnyed és vidám egy robogós élete, ezt jól tudják, akik napi szinten használják járgányukat. Az autósok figyelmét (tiszteletét) nem könnyű kivívni, mégiscsak ők az erősebbek, koccanásnál, ütközésnél könnyedén megtörténhet a baj.

A robogózáshoz kell némi bátorság, főleg egy zsúfoltabb nagyvárosban. Hamar elválik, kinek való a közlekedés ezen formája, és ki érzi kevésbé testhezállónak a kétkerekűt. 

Annyi bizonyos, hogy sajnos sokan túl könnyedén veszik a robogózást: a motorozási stílus mellett ennek “ékes” példája a megfelelő felszerelés hiánya.

 

“Csak a szomszédba ugrom át, az alatt nem lehet baj”

Miért vegyek fel bukósisakot, ha csak a szomszédba ugrom át? Pár perc az egész és már vissza is érek. Sajnos sokan gondolkoznak így.

Az első és talán legfontosabb tévhit, hogy rövid távon nagyon kicsi az esélye, hogy balesetbe keveredjünk. Az elképzelés talán logikusnak tűnik, az adatok mégis másról árulkodnak.

statisztikálból ugyanis kiderülhogy (idézzük) “A legtöbb motoros baleset rövid utazás során következik be. Ilyen lehet a vásárlás, ügyintézés, barátokkal való találkozás, vagy közös program. A baj általában az elindulás után rövid időn belül megtörténik.”

Ez tehát nem jó indok arra, hogy valaki miért nem húz sisakot a fejére.

Rendben, sisak kell, de milyen a jó robogós sisak?

Az tehát nem is lehet kérdés, hogy sisak kell, akármilyen rövid távra megyünk is. De ilyenkor jön a dilemma: sisakot, de milyent? Nyitottat, zártat, esetleg felnyithatót?

A robogós sisak a legtöbb embernek egy nyitott, sok esetben plexi nélküli sisakot jelent. A robogókat ugyanis leginkább városi közlekedésben használjuk, ahol fontos a “mozgásszabadság” a minket érő ingerek gyors észlelése, felfogása. Figyeljük a lámpákat, a minket körülvevő autósok, motorosok, kerékpárosok, gyalogosok szándékait. Ehhez pedig a látótér minden négyzetcentiméterére szükségünk van: a nyitott sisak pont ezt nyújtja, nem korlátoz minket a kilátásban.

A nyitott bukósisak további előnye, hogy kényelmes. Sokan ugyanis kényelmetlenül érzik magukat, hogy az állukon is “van valami”. Hallottunk már olyanokat, akiknek bezártságérzete van egy zárt sisakban. Ilyenkor nyilván jobb egy nyitott verzió, mintha az illető egyáltalán nem viselne sisakot.

Sajnos azonban hiába az akadálytalan kilátás és a kényelmes viselet, így sem tudjuk nyugodt szívvel ajánlani a nyitott sisakokat. Lássuk az érveket, amik talán Téged is meggyőznek arról, hogy érdemesebb a zárt sisakok közül válogatni – robogózáshoz is.

És ki fogja megvédeni az állunkat?

Egy külföldi szakportál készített egy különleges ábrát. A közúti motoros baleseti statisztikák alapos tanulmányozása után egy bukósisakon szemléltetve tették közzé, a fej mely részét éri a legtöbb ütés, sérülés. A kép a százalékos adatokkal a következőképpen fest: 

A kép remélhetőleg önmagáért beszél. Az áll 19,5%-al vezet, ami annyit tesz, hogy egy baleset során az állat éri a legtöbb ütés! A nyitott bukósisak éppen attól nyitott, hogy nem rendelkezik áll-védelemmel. (Léteznek már áll-védelemmel ellátott nyitott sisakok, ezek mindenképp jobb választások, mint amelyikre nincs ilyen kiegészítő.)

Így tehát egy nyitott sisakban – robogjuk akármilyen közeli célponthoz – sosem érezhetjük magunkat teljes biztonságban. Akinek a biztonság fontos és számít (van, akinek nem?), annak mindenképp javasolható, hogy zárt, de legalább felnyitható vagy áll-védelemmel ellátott sisakok közül válasszon magának robogós sisakot!

Talán kényelmetlenebb (elsőre, mert ha jól választunk sisakot, akkor az idomulni fog arcunkhoz, fejformánkhoz), talán kitakar valamennyit a látómezőnkből (azért nem vészes, ki van ez találva, kísérletezve), de sokkal biztonságosabb. És mi már érhetne többet, mint az emberi élet, a mi életünk?

Egy zárt sisak is tud ugyan olyan mutatós lenni, mint egy nyitott – ha máshogy nem, hát varázsoljunk rá néhány bukósisak matricát, vagy válasszunk egy komolyabb, egyedi bukósisak festést, de a formából ne engedjünk.

Válassz tudatosan robogós sisakot, szánd rá az időt a megfelelő modell kiválasztására! Térj be több motoros boltba, próbálj fel több modellt és biztosan jól fogsz választani! Biztonságos közlekedést!