0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Matt fekete bukósisak: áldás vagy átok?

Szerző: | Motoros sisak dekoráció | 0 hozzászólás

Manapság egyre több matt fekete bukósisak kerül a boltok piacaira, és így az utakon is gyakrabban találkozhatunk ezzel a típusú, színű bukósisakkal. A megjelenésen kívül azonban sokak számára fontos a biztonság is – ebből a szempintból nem biztos, hogy érdemes egy matt fekete sisakra beruházni. Nézzük az okokat!

matt fekete bukósisakok

Színválasztás a közutakra: csak a divat miatt érdekes kérdés?

Ha sikerült döntést hozni a bukósisak márkájáról és típusáról, akkor még mindig akad egy fontos kérdés: milyen színt válasszunk? Autóvásárlásnál gyakran halljuk, hogy többnyire a nők számára döntő kérdés a gépjármű színe, a férfiakat ez talán kevésbé érdekli. Jobb, ha tudjuk: nem csak a divat szempontjából fontos a megfelelő színválasztás.

A színeknek a közutakon ugyanis nem csak a mutatósság szempontjából van jelentőségük (már ha ez jelentősnek mondható) – sokkal inkább fontos szempont a színek és a biztonság kapcsolata.

Egy ausztrál kutatás szerint például 12%-al nagyobb esélye van balesetbe keveredni egy fekete színű autónak, mint egy fehérnek.

Nincs ez másként a bukósisakok esetében sem: egy fekete bukósisak sokkal rosszabb láthatósággal rendelkezik, mint egy fehér színű. 

Matt fekete bukósisak: nemcsak, hogy fekete, de még matt is

Ha egy fekete és egy fehér sisak között kell választanunk, akkor több szempontból is a fehér lenne ideális.

Egyrészt – az előzőekben felvázoltak szerint – biztonságosabb. Kevésbé olvad bele a környezetbe, az autósok, motorosok, kerkpárosok és még a gyalogosok számára is hamarabb észlelhetővé válunk egy fehér sisakban, mintha feketét viselnénk.

A matt fekete bukósisakról nem is beszélve. Ha belegondolunk, mitől látunk egy tárgyat mattnak? Attól, hogy azon nincs tükröződés, a fényt nem tükrözi vissza az adott tárgy felülete. Ez a közlekedésben hátrányt jelent, hiszen fokozza a háttérbe, a környezetbe való beolvadást.

A matt fekete bukósisakok további hátránya(i)

Sajnos a lista itt nem ér véget. Amellett, hogy a fekete szín önmagában nem ajánlatos, és a matt textúra sem a legbiztonságosabb választás, akadnak további problémák a mattság miatt.

Egyrészről a komfort: sok teszt készült a bukósisakban mérhető hőmérsékelt kapcsán. Motorozni a legtöbben jó időben, ragyogó napsütésben szoktak – nincs is ennél jobb dolog az életben, igaz? 🙂

Azonban egy nyári, vagy melegebb tavaszi/őszi napon igencsak nagy különbséget tud jelenteni egy fehér sisak – pozitív irányba. Érezhetően komfortosabb, mivel nem nyeli el annyir a hőt, mint egy fekete – nem beszélve a matt fekete sisakról!

És ha ez még nem lenne elég, megvan rá az esély, hogy a matt bevonat (ami gyakorlatilag a lakkozás, polírozás hiányából fakad) hamarabb felmondja a szolgálatot. Karcosodik, reped. És minden karc, repedés magában hordozza a rizikóját annak, hogy tovább hasad. Sajnos ezek a sérülések szabad szemmel nem is mindig észrevehetők.

Mit válasszunk tehát: fényeset, mattot, fehére, feketét?

Röviden: fényes fehéret.

Bővebben: ha a biztonság fontos szempont számunkra, akkor javasolt a matt fekete bukósisakok elkerülése (de a fényes fekete sisak sem sokkal jobb választás).

Ha nagyon nincs kedvünkre ugyan olyan sisakban róni a kilométereket, mint a többi motorostársunk, akkor számos megoldás létezik arra, hogy fehér sisakunkat feldobjuk.

Választhatunk apróbb bukósisak matricákat, vagy gondolkozhatunk komplexebb mintákban, ekkor a bukósisak festés témakörében érdemes olvasgatnunk.

Ha ragaszkodunk a matt fekete bukósisakhoz…

Ha szívünk vágya egy matt fekete sisak és ragaszkodunk ehhez a választáshoz, akkor is tehetünk valamit a biztonságunkért (és mások biztonságáért is).

Élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy fényvisszaverő matricákat ragasztunk a sisakunkra.

Nem kell megijedni, nem muszáj az egész sisakot körbematricázni neonsárga csíkokkal – létezik már több féle fényvisszaverő matrica, amelyeket kedvünk szerinti elrendezésben felragasztva még pofás is lehet a matt fekete sisakunk – amellett, hogy valamivel nagyobb biztonságot is ad a jobb láthatóság által.

 

 

Hasonló tartalmakért kövess minket a közösségi médiában is!

Kapcsolódó írásaink

Matrica nyomtatás ár: mire lehet számítani, mennyi az annyi?

Matrica nyomtatás ár: mire lehet számítani, mennyi az annyi?

Kitaláltad, hogy egyedi matricát szeretnél. Kiváló ötlet – de vajon mennyiből lehet kihozni néhány darab matricát? A matrica nyomtatás árát igen nehéz általánosságban, számszerűen kifejezni a részletek ismerete nélkül, hiszen sok tényező van rá hatással. Ezeket a pontokat vesszük most szépen sorra.