0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Miért érdemes egyedi bukósisak dekorációt választanod a motorozáshoz?

Szerző: | Motoros sisak dekoráció | 0 hozzászólás

Miért lenne jobb számodra, ha nem egy szimpla fekete vagy fehér bukósisakban rónád a kilométereket az országutakon? Ebben a cikkben három olyan okot is mondunk Neked, ami miatt talán el fogsz gondolkozni, hogy előbb-utóbb Neked is érdemes lesz egy egyedi bukósisakot viselni. Vágjunk is bele!

 

Közlekedésbiztonsági szempontok

Az első és talán legfontosabb indok a biztonság növelése. Alapjában véve a bukósisakokat arra fejlesztették, hogy egy bukás esetén megvédje viselője fejét. De mi lenne, ha egy fejfedő abban is segíthetne, hogy a bukás meg se történjen? Hogy tudná egy baleset kockázatát csökkenteni egy egyedi bukósisak dekoráció? Lássuk!

Számos kutatás vizsgálta, hogy a viselt bukósisak színe összefüggésben lehet-e az elszenvedett balesetek számával. A tanulmányok nagy része ugyanarra az eredményre jutott: igen, megállapítható az összefüggés. Egy új-zélandi kutatás eredménye szerint a fehér bukósisakot viselők 24%-al kisebb eséllyel szenvedtek közúti balesetet, mint a fekete bukósisakot viselők. A nem teljesen fehér, de összességében világosnak mondható bukósisakban motorozók pedig 19%-al kisebb kockázatnak vannak kitéve, mint a feketés árnyalatú fejfedőt viselő sofőrök.

Megállapítható tehát, hogy a világosabb tónusú bukósisakok biztonságosabbnak tűnnek a sötét tónusú társaikkal szemben. Itt azonban nincs még vége a történetnek. A kutatás arról is beszámol ugyanis, hogy akiknek valamiféle láthatósági (fluoreszkáló, neon) szín megjelent az öltözékén, azok 37%-al nagyobb biztonságban érezhették magukat a közutakon.

Fontos hozzátenni, hogy a kevesebb néha több: bár a neon szín valóban feltűnő, mégsem feltétlen jó ötlet, ha a teljes sisakunkat neon színnel festjük be (vagy ilyen sisakot vásárolunk). A kérdés rendkíül összetett, így egy külön cikkben ecseteltük a neonsárga bukósisakok előnyiet, hátrányait.

Ha tehát a közlekedésbiztonsági szempontokat vesszük górcső alá, a legjobb megoldás egy fehér vagy világos tónusú bukósisak, kiegészítve egy fényvisszaverő elemmel. Nappal a láthatósági színek jelentenek nagyobb biztonságot, míg sötétben a fényvisszaverő matricák, prizmák “világítanak”. Olyan bukósisakból azonban nincs túl nagy választék, amely minden követelménynek megfelel (és netán még nem is tűnsz benne élő reklámtáblának). Így ha számodra a biztonság az első, akkor előbb-utóbb el fogsz jutni az egyedi bukósisak dekoráció lehetőségéig.

Bányász témában készült egyedi bukósiak

Motoros bukósisak dekorációt terveztünk és festettünk Sóos Gábornak. A feketét szürke-kék-fehér minták törik meg.

Praktikussági szempontok

Az imént megvizsgáltuk, hogy tud a segítségedre lenni egy egyedi bukósisak a biztonságosabb közlekedésben. Most nézzük, praktikussági szempontból miért jársz jól, ha motoros sisak dekoráció mellett döntesz.

Ugye autóvásárlás előtt elgondolkoztál már azon, hogy a sötét színek könnyebben elnyelik a hőt, és talán nem a legjobb választás egy fekete vagy sötétszürke színű autó. Nos, ez a bukósisakoknál sincs másképp. Sajnos, hiszen így egy újabb tényező befolyásolhatja (korlátozhatja) azt, milyen alapszínű bukósisakot érdemes vásárolnod.

Több teszt is készült a sisakokban észlelt hőmérsékletek vizsgálatára. Ebben a videóban például egy fehér, egy neon és egy fekete sisakot vizsgáltak. Biztosan ki fogod találni, a fekete fejfedő teljesített a legrosszabbul. A második helyen a neon sisak végzett, míg a leghűvösebb klímát a fehér sisak biztosította.

Ismét egy szavazat a fehér sisak mellé. De mi a helyzet akkor, ha semmi kedved egy unalmas fehér színben “pompázni” az utakon? Az előbb láthattuk, hogy a világos tónusú sisakok a legbiztonságosabbak (fényvisszaverő elemekkel kiegészítve pláne). Szóval ha a praktikum mellett a biztonság is fontos számodra (kinek ne lenne az?), akkor el lehet gondolkodni egy olyan egyedi bukósisak dekoráción, ami ötvözi a praktikum és a nagyobb biztonság előnyeit. A lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt.

De mi a helyzet, ha szíved vágya éppen egy fekete sisak? Ilyenkor ismét elgondolkozhatsz azon, hogy bár sosem lesz annyira “hűs” a sisakod, mint egy fehér fejfedő, de egy világos motívum részben talán javíthat a helyzeten.

Ha a biztonság és a praktikum mellett még a megjelenés is fontos a számodra, feltétlen olvass tovább! Most jön a leglátványosabb indok!

 

Megjelenés, divat, design – az egyedi bukósisakok legfőbb indítéka

Eltelt már az az idő, amikor csak fehér vagy fekete autók gördültek le a gyártósorról. (Képzeld csak el, milyen lenne ma a világ, ha nem léteznének színes autók!) Emlékszem, milyen nagy szám volt, amikor először láttunk ezüst fényezésű autókat az utakon. Kitágult a világ, látványos színek jelentek meg. Sokak számára kardinális kérdés a színválasztás – hiszen ez az önkifejezés egyik eszközévé nőtte ki magát. (Fekete – eleganciát, luxust sugároz, piros – sportosságot, vadságot stb.)

Sőt, manapság már nemhogy színeket, de extravagáns grafikákat, formákat is látunk az autókon. Sokan szeretik egyedivé varázsolni “négykerekű társaikat”, legyen az egy szimpla csík vagy például egy óriási sárkány motívum. Lényeg, hogy más legyen, mint másé.

Természetes, hogy aki kétkeréken közlekedik, az is szeretne valamilyen módon kitűnni a tömegből. Sajnos az autókhoz képest a motorok nem adnak olyan sok lehetőséget erre, hiszen a motoridomok jóval kisebb dekorálható felületet jelentenek. Az autókkal szemben azonban itt adódik egy plusz felület, amit kihasználhatunk önkifejezésre, ez pedig bizony a bukósisakunk.

Szerencsére ma már, a fejlett technológiáknak köszönhetően azoknak sem kell aggódni, akiknek mind a három terület – biztonság, praktikum, design – fontos. Az egyedi sisakok tervezésénél gyakorlatilag csak a képzelőerőnk szabhat határt. Olyan motoros sisak dekorációnk lehet, amilyent csak szeretnénk (persze vannak kiveitelezésbeli korlátok, de még így is bőven marad lehetőség a kreativitásra). Egy fehér sisakot is tudunk egyedivé varázsolni a biztonságot nem kockáztatva, míg egy fekete fejfedőre is léteznek olyan megoldások, amivel saját kezünkbe vehetjük az irányítást és tehetünk a biztonságos célbaérkezésért.

Keress meg minket bátran, oszd meg gondolataidat velünk – szívesen állunk rendelkezésedre, hogy a fent említett három pontot szem előtt tartva készíthessük el számodra a hőn áhított egyedi bukósisak dekorációt! Fontos hozzátenni: a bukósisak (bármilyen márkás, szuper, szép, designos, egyedi, dekorált fejfedő) csak és kizárólag passzív védelmet nyújt. Ahhoz, hogy a cikkben felvázolt százalékos kockázati csökkenések realizálódhassanak, kellesz Te és a szabályok pontos betartása! Ezt sose felejtsd el!

Hasonló tartalmakért kövess minket a közösségi médiában is!

Kapcsolódó írásaink