0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Láthatósági matricák szerepe a közutakon

Szerző: | Egyedi bukósisak, Motoros sisak dekoráció, Versenysisak dekoráció | 0 hozzászólás

Egyre gyakrabban látunk láthatósági matricákban közlekedőket a közutakon, ami nagyon dicséretes dolog! Ezek a matricák ugyanis Fontos azonban megtalálni a határt, mert a kevesebb néha több! Amekkora előnyt jelenthet egy-két láthatósági matrica, akkora hátrányt okozhat a túlzásba vitt “neonozás”.

láthatósági matrica

Láthatósági matricák típusai

Nem minden láthatósági matrica egyforma. Léteznek olyan matricák, amik éjjeli, és olyanok is, amelyek nappali körülmények között biztosítják a jobb láthatóságot.

Nappali körülmények között az élénk színek nyújtanak jó megoldást, míg a hajnali, szürkületi, éjjeli, esős helyzetekben a fényvisszaverő, az úgynevezett prizma láthatósági matricák viselése jelent előnyt.

Láthatóság mindenek felett, de a kevesebb néha több!

Az alap elgondolás nagyon dicsérendő: mindenképp előnyös, ha motorunkra, motoros ruházatunkra felkerül valamilyen láthatósági matrica. Azonban egyre gyakrabban találkozunk az utakon neon színben pompázó bukósisakokkal. Látványosak – de sokszor éppen ez okozza a problémát.

Hogy is van ez? Akkor látszódjak, de ne nagyon? Valahogy úgy.

Van egy angol kifejezés: target fixation. Magyarul nem találtam rá jobb szót, afféle fókusz fikszálást jelent. A lényege röviden az, hogy valaki annyira erősen koncentrál egy adott dologra, tárgyra, hogy az már elvonja a figyelmét másról. Nos, egy megpillantott neon bukósisak erre tökéletesen alkalmas.

Amikor ilyen neon sisakban motorozunk, szuper dolog, hogy szeretnénk minél hamarabb feltűnni a többi közlekedőnek. Hiszen minél hamarabb észrevesznek minket, annál jobb. Igen, ez igaz, de hiába vesznek minket hamar észre, ha utána – idegrendszerünk működése miatt – képtelenek teljes mértékben “kiverni minket a fejükből”.

Az agy reagál az élénk színre, de kevésbé tudjuk kontrollálni a reakció mértékét. Ez pedig balesetekhez vezethet, hiszen ha nagyon ránk koncentrál egy másik sofőr (legyen az autós, motoros, kerékpáros), hogy egyszerűen képtelen lesz másra is kellő mértékben odafigyelni. Például arra, hogy miközben mi szemből közelítünk, neki ki kellene kerülnie egy út szélén közlekedő biciklist vagy gyalogost. 

Láthatósági matricák a bukósisakon

Egyszóval: szuper dolog, hogy gondolunk a biztonságunkra és fontosnak tartjuk ezt a kérdést. De ne vigyük túlzásba a dolgot, lehetőleg ne vásároljunk egyszínű, neon bukósisakot. A target fixation mellett vannak még további hátrányai is, erről hamarosan cikkünk is lesz.

Akkor mi a megoldás?

Ha szeretnénk feltűnőek (de nem figyelemelterelően feltűnőek) lenni az utakon, akkor válasszunk láthatósági matricát. Akár többet is: választhatunk neon matricák és fényvisszaverő matricák közül is.

Nem csak egyedi bukósisakokat tervezünk, hogy mutatósabb mintákkal lehessen róni a kilométereket az utakon, de szeretnénk hozzájárulni a biztonságosabb közlekedéshez is.

Így az egyedi grafikai tervezés mellett immáron oldalunkon megtalálhatjátok a láthatósági matricákat: például fényvisszaverő matricákat (csíkokat, szetteket) is találtok a kínálatunkban.

Szinte filléres tételek és hozzájárulhatnak a biztonságos közlekedéshez. Azt azonban sose feledd: lehetsz akármennyire látható, ha a közelekedési szabályokat nem tartod be, egy láthatósági matrica sem fog megvédeni…

 

Ha fényvisszaverő matricát szeretnél, nem csak csíkokban gondolkozhatsz, hanem egyedi designban is! Katt az alábbi gombra, ha érdekel a dolog, és mutatjuk, milyen választékunk van!

Hasonló tartalmakért kövess minket a közösségi médiában is!

Kapcsolódó írásaink