0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Bukósisak javítás: kockázatos vállalkozás…

Szerző: | Egyedi bukósisak, Motoros sisak dekoráció | 0 hozzászólás

Gyakran érkezik hozzánk olyan kérés, hogy javítsuk meg a karcolt, sérült, törött, netán kettétört (!) bukósisakot. Sajnos ez gyakorlatilag lehetetlen – bukósisak javítást nem tudunk vállalni. Ennek legfőbb oka a biztonság – erről írunk bővebben ebben a cikkben.

bukósisak javítás

Bukósisak javítás: lehetetlen küldetés?

Elérkezettnek láttuk az időt, hogy néhány sorban leírjuk gondolatainkat a bukósisak javítással kapcsolatban.

Sokan, sok féle képpen fogadják a nemleges választ, mikor felkérés érkezik egy sisak megreparálására. Van, akinek csak apróbb karcolások keletkeznek a sisakján, de akadt már olyan is, aki egy kettétört bukósisakot szeretett volna velünk “megragasztattni”.

Több okból sem vállaljuk a sisakok javítását. Az első és legfontosabb ok a biztonság.

Elképzelhető, hogy van olyan készülék a világon, amely megmondja, hogy egy karcolás, sérülés mekkora eséllyel válhat komolyabb esetté, amikor már a sisak nem nyilvánítható biztonságosnak. Elég valószínű azonban, hogy nincs ilyen készülék.

Ezt könnyű belátni, hiszen manapság millió és millió gyártó, millió és millió terméke kering a globális piacon. Kinek a felelőssége lenne, ha egy ilyen készülék nem jelezne hibát, aztán mégiscsak eltörne a sisak, amikor pedig szükség lenne a védelemre.

Továbbmenve – az anyaghasználat egy újabb kritikus pont. Olcsó, noname sisakoknál hibátlan, sérülésmentes sisaknál sem lehet garantálni a megfelelő védelmet. Hát még ha az sérült is… Toldozgatni-foldozgatni semmi értelme.

A drágább sisakoknál is ez a helyzet, csak más okból. A bukósisak javítását nagy valószínűséggel csak a gyártó vállalná, ami viszont nem olcsó mulatság. Ők rendelkeznek a sisak szerkezetét illetően minden információval.

Hiába dolgozunk a sisakokkal: a tervezés, festés, matricázás egy egészen más terület, mint a mérnöki képességeket, tudást igénylő, bukósisak gyártás, építés.

Apróbb karcolások a sisakon

Van-e értelme bukósisak javítást fontolgatni, ha apróbb karcolások vannak a sisakunkon?

A karcolásokkal autófényezőknél lehet kopogtatni a problémával. De valójában, ha tényleg csak mikrokarcolásokról van szó, akkor nem érdemes vele bajlódni. Amíg nem tűnik vészesnek egy-egy karc, addig csupán esztétikai problémát jelent.

Nem célszerű azonban nekiesni odahaza, hiszen szakszerű eszközök, anyagok hiányában a kis karcokból egy olyan sérülés lehet, ami aztán már nem csak esztétikai, hanem szerkezeti – ami már veszélyes is lehet a védelem szempontjából.

Mit tehetünk akkor bukósisak javítás helyett?

Nem lesz népszerű a válasz, de aranyat (jelen esetben emberéletet!) érhet. Vásároljunk új sisakot.

A kedves olvasó biztosan nem ezt a választ szerette volna olvasni ebben a cikkben, de ahol emberéletről van szó, ott kár kertelni.

Milyen egyszerű lenne részünkről elindítani egy bukósisak javítási szolgáltatást. Csak “betömjük” a lyukakat, repedéseket, egy kis polír és festés. És máris kész a csilli-villi, vaiúj sisak! Lehet is fizetni és köszönjük a vásárlást.

Sajnos ez nem így működik. Sajnos – mert nekünk szuper bevételi forrás lenne, elvégre is karcos, törött sisak mindig is lesz. És sajnos, mert milyen egyszerű lenne néhány havonta “ráncfelvarrásra” vinni a sisakot, ahelyett, hogy újat vásárolnánk.

Aki ebben gondolkozik, azt mindenképp lebeszélnénk a javítás gondolatáról. Meg kell érjen annyit egy jó sisak, hogy az utakon vagy a versenypályán (ott pláne) biztonságban érezhessük magunkat. Még egy minőségi sisak sem tud mindig, minden helyzetben megmenteni minket – ne adjuk alább és ne elégedjünk meg egy olcsó, vagy javított fejfedővel!

Az élet nem játék…

Hasonló tartalmakért kövess minket a közösségi médiában is!

Kapcsolódó írásaink