Hogyan válasszuk ki a megfelelő bukósisak méretet?

Szerző: | Motoros sisak dekoráció | 0 hozzászólás

Új bukósisak vásárlásakor egy nagyon fontos pont, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő bukósisak méretet. Ami nem kicsi, nem nagy, nem szorít, nem lötyög. Sokan elcsábulnak a látványos designok miatt, és inkább megvesznek egy félig-meddig jó, félig-meddig kényelmes bukósisakot, “mert olyan szép”. Ebben a cikkben adunk néhány jótanácsot, miként válasszuk ki a megfelelő bukósisak méretet!

A megfelelő bukósisak méret kiválasztása

Ugyan vannak az interneten különféle mérettáblázatok, hiba lenne csupán számok alapján meghozni a döntést. Persze, sokkal kényelmesebb az otthonunkbban megmérni fejünket, majd leadni a rendelést a választott webáruházban.

Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy – bár kényelmes – de mégsem ez a jó módszer. Miért? Egyszerűen azért, mert ahogy két egyazon méretűnek mondott cipő között is nagy lehet az eltérés, ez ugyaúgy igaz a sisakokra is.

Az egyiket Japánban gyártják, a másikat Olaszországban, a harmadikat Angliában. Nem is beszélve a kínai gyártmányokról. Bár a gyártók többsége biztosít bukósisak méret -táblázatot, erre sajnos nem nagyon lehet adni.

Arra megfelelő, hogy legalább fogalmunk legyen arról, hogy XS-es és XXL-es méret között nagyjából hol helyezkedünk el, mekkoram éretű bukósisak lesz nekünk az ideális.

 

A design ereje

Talán a legfontosabb tanács, hogy próbáljuk meg kizárni a designt. Ez elsőre furcsa kijelentésnek tűnhet egy olyan oldalon, ahol éppen a sisakdesignokon van a fő hangsúly, de mindjárt kiderül, miért igaz.

A design sok esetben elvonja a figyelmet a méretről. És nem csak hölgyeknél, hanem bizony az uraknál is könnyen megtörténhet az “elcsábulás”. Ma már annyi féle minta létezik, hogy gyakran a máret másodlagossá válik

Holott a méretnek sokkal fontosabbnak kell lennie. Talán kell egy kicsit várni a megfelelő méretre az adott grafikából, de inkább várjuk ki azt a pár napot, vagy válasszunk hasonló designt, de a nekünk megfelelő méretben.

Ne áldozzuk be a méretet a design érdekében! A designt a későbbiekben is lehet alakítani, ebben tudunk segíteni – a bukósisak méretét azonban nem tudjuk változtatni.

Próba, próba, próba – a jó bukósisak méret megválasztásának titka

Ha lehetőségünk van rá, akkor mindenképpen javasolt, hogy látogassunk el egy közeli motoros boltba. Vagy kettőbe, vagy háromba. Semmi nem tudja helyettesíteni a próbát!

Egyrészt a boltban lévő szakemberek nem egy bukósisakot adtak már el, tanácsaikkal tudnak segíteni Neked a megfelelő méret kiválasztásában. Gyakorlatilag ők már ránézésre meg tudják állapítani, ahogy felveszed a sisakot, hogy megfelelő lesz-e.

Illetve, léteznek gyakorlatok, amelyek árulkodnak a Neked megfelelő bukósisak méretről. Például, ha a sisak felvételét követően összekulcsolod a kezed és hátul a tarkódnál nyomást fejtesz ki a sisakra, sok minden kiderül. Ha valaki be tud nyúlni a homlokod és a sisak közötti résbe, akkor gyanús, hogy túl nagy sisak van a fejeden.

Az ilyen és ehhez hasonló trükköket azonban csak személyesen teheted meg, online webshopból rendelve erre sajnos nincs lehetőség. Ha teheted, tehát mindenképp javasolt felpróbálni a kiszemelt sisakot.

 

Szánj időt a megfelelő méretű bukósisak megtalálására!

Ez nem valami olyasmi, amit 10 perc alatt le tudsz tudni. Ha rövid az időd, akkor inkább válassz egy másik alkalmat arra, hogy kiválaszd a sisakod.

Eleve azért is fontos, hogy rászánd az időt, mert a választott sisaknak legalább 5-10 percig a fejeden kellene lennie.

Akár egy cipőnél, ott sem azonnal jön ki a “bibi”, hanem miután megtettél benne pár lépést. A bukósisaknál sincs ez másként: ahogy viseled a sisakot pár percig, bemelegszik a bélés és idomul a fejformádra.

Sokan kérnek mindjárt nagyobb méretű sisakot, mert itt szorít, ott nyom. Az persze nem jó, ha a sisak nyom valahol, de várd ki azt az 5-10 percet,nézz szét addig a boltban. Ha ennyi idő elteltével is szorítást érzel, akkor valószínűleg nagyobb bukósisak méretre van szükséged az adott modellből.

Azt mindig kalkuláld bele, hogy idővel a bélés, ahogy elhasználódik, tágulni, engedni fog. Egy lötyögő sisaknál pedig nincs rosszabb és idegesítőbb. Egyrészt zavarja a kilátást, másrészt mindennel fogsz foglalkozni, csak a közelekdéssel nem – aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Nincs más hátra, keress egy alkalmas időpontot, látogass el egy motoros üzletbe, és szemelj ki néhány modellt, amely elvárásaidnak megfelel. És próbálj, próbálj, próbálj!!

Share This

Tetszett a cikk?

Örülnénk, ha megosztanád másokkal is! Köszönet! :)