0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Bukósisak festése házilag: érdemes belekezdeni?

Szerző: | Egyedi bukósisak, Motoros sisak dekoráció, Versenysisak dekoráció | 0 hozzászólás

Sokan szeretnek barkácsolni otthon. Befesteni egy képkeretet, hogy jobban passzoljon a benne lévő képhez. Vagy felújítani a fészert. Ez mind szuper – de a bukósisak festése házilag egy kicsit más tészta. Hogy miért? Azért, mert sem a képkeretnek, sem a fészernek nem feladata, hogy adott esetben megmentse az életünket. Egy bukósisaktól pedig pontosan ezt várnánk el.

bukósisak festés házilag

Bukósisak festése házilag: honnan az ötlet?

Milyen okból akarhat valaki bukósisakot festeni otthon? Többnyire az otthoni barkácsolás ötlete akkor vetődik fel, ha valaki designosabbá, divatosabbá szeretné tenni a fejfedőjét.

Az ötlet maga nem rossz. Milyen unalmas is lenne a világ, ha mindenki fekete vagy fehér sisakban közlekedne az utakon vagy a versenypályákon. Nyilvánvalóan az egyéniség kifejeződése, kifejezése a bukósisak esetében sem megvetendő.

Csináld magad bukósisak festés: a mivel és a hogyan kérdése

Mikor a gondolat megszületett, akkor vetődik fel a “mivel” és a “hogyan” kérdéskör.

A mivel-nek talán könnyebben utána tudunk járni. Festékkel – naná. Több féle olyan festék létezik, ami alkalmas a célra. A hogyan már egy kicsit bonyolultabb, összetettebb kérdés.

A bukósisakok festése világszerte leggyakrabban a szórópisztolyos, úgynevezett airbrush technikával történik. A festék betöltésre kerül a szórópisztolyba, amivel egyenletesen, ecsetvonások nyoma nélkül kerülhet fel a festék a sisakra.

Ecsettel nem ajánlatos nekilátni, mert nem leszünk elégedettek az eredménnyel. Hiába visszük fel akár több rétegben is a festéket, az ecsetvonások nyomai minden bizonnyal láthatóak lesznek.

A szórópisztolyos felszerelés azonban nem olcsó mulatság, és akkor még nem is említettük a használatát. Védőfelszerelés mindenképp ajánlatos, és nem baj, ha az ember tudja, hogyan bánjon az eszközzel. Sok évnyi tapasztalat szükséges a technika elsajátításához.

 

Bukósisak festése házilag: megéri a kockázatot?

Az anyagi és technikai vonzat mellett a megéri kérdést nyugodtan feltehetjük a biztonság felől közelítve is. Azzal ugyanis, hogy festésre adjuk a fejünket, megváltoztathatjuk a bukósisak szerkezetét.

A profi festés egyik kezdeti lépése a becsiszolás. Ez teszi lehetővé, hogy a felület teljesen sima legyen, és a festés a lehető legjobban tudjon megtapadni rajta. Csiszolni azonban érzéssel kell – ha túlzásba visszük, nagyob könnyen megsérthetjük a bukósisak héjszerkezetét is. Egy olcsóbb sisak esetében erre még nagyobb az esély.

Ha pedig a héjszerkezet megsérül (nem is biztos, hogy ennek látható jelei vannak, akár mikrorepedések formájában is megtörténhet a baj), akkor az veszélyfaktort jelent az utakon, versenypályán. Ha rossz festéket választunk, netán hibát vétettünk és oldanánk a festéket…

Összefoglalva: lehetőség tehát van arra bőven, hogy valami balul süljön el. Még akkor sem lehetünk biztosan a dolgunkban, ha látszólag jó munkát végeztünk, és a sisak szemre tetszetős lesz. Ne kockáztattunk, bízzuk inkább profikra, akik sok évi tapasztalattal a kezükben készítik el számunkra egyedi bukósisakunkat. (Esetleg válasszunk matricákat, amiket viszont otthon is könnyen felhelyezhetünk – de itt se felejtsünk el tájékozódni, nincs-e sisakgyártónk részéről ellenjavallat.)

 

Hasonló tartalmakért kövess minket a közösségi médiában is!

Kapcsolódó írásaink

Matrica nyomtatás ár: mire lehet számítani, mennyi az annyi?

Matrica nyomtatás ár: mire lehet számítani, mennyi az annyi?

Kitaláltad, hogy egyedi matricát szeretnél. Kiváló ötlet – de vajon mennyiből lehet kihozni néhány darab matricát? A matrica nyomtatás árát igen nehéz általánosságban, számszerűen kifejezni a részletek ismerete nélkül, hiszen sok tényező van rá hatással. Ezeket a pontokat vesszük most szépen sorra.