0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Retro nyitott bukósisakok: lehetőségek kontra veszélyek

Szerző: | Motoros sisak dekoráció | 0 hozzászólás

Egyre menőbbek a retro bukósisakok. Mind formájukban, mind pedig a designt tekintve. Talán a legtöbben a retro nyitott bukósisakokra “buknak”. A nyitott sisakok népszerűségének több oka is van, egyrészt ezeket vizsgáljuk most meg a cikkben. Másrészt foglalkozunk azzal is, hogy milyen veszélyeket rejt magában, ha ilyen típusú sisak mellett döntünk – és ha netán kevésbé veszélyes, mégis retro sisakot szeretnénk, arra milyen lehetőségünk van. Kezdjünk is bele!

retro nyitott bukósisakok

Nyitott bukósisakok: előnyök kontra veszélyek

A bukósisakok fajtáját tekintve talán a leglátványosabb szempont, ami alapján kategorizálni a lehet a sisak nyitott vagy zárt volta. Mind a két típusnak számos előnye és hátránya is van. Mégis, talán van egy, ami alapján a mérleg nyelve sokakban a zárt sisakok felé billen.

A nyitott bukósisakok egyik legnagyobb előnye az, hogy kényelmesek. Sokan ugyanis kényelmetlenül érzik, hogy az állukon is “van valami”. Hallottunk már olyanokat, akiknek bezártságérzete van egy zárt sisakban. Ha ez az alapfelállás, akkor nyilvánvalóan jobb egy nyitott sisak, mintha az illető egyáltalán nem viselne sisakot. Ez már átvezet minket a biztonság kérdéskörére.

Egy külföldi szakportál készített egy különleges ábrát. A közúti motoros baleseti statisztikák alapos tanulmányozása után egy bukósisakon szemléltetve tették közzé, a fejen mely részt éri a legtöbb ütés, baleset. A kép a százalékos adatokkal a következőképpen fest:

 

A kép talán magyarázatot sem igényel… Az áll 19,5%-al vezet, ami annyit tesz, hogy egy közúti motoros baleset során az állat éri a legtöbb ütés!

Miről is ejtettünk szót az imént? Pontosan arról, hogy a nyitott bukósisak nem védi az állat. Hamar összeáll a kép tehát, hogy ezek a sisakok nem nyújtanak megfelelő biztonságot.

Zárójeles megjegyzés: sokan arra hivatkoznak, hogy “de én csak a szomszédba ugrottam át robogóval, arra elég egy nyitott sisak is”. Nos, sajnos ez sem megfelelő gondolkodásmód. Kiderül ugyanis – ismét a statisztikákat segítségül hívva – hogy (idézzük) “A legtöbb motoros baleset rövid utazás során következik be. Ilyen lehet a vásárlás, ügyintézés, barátokkal való találkozás, vagy közös program. A baj általában az elindulás után rövid időn belül megtörténik.”

 

Retro nyitott bukósisakok – létezik biztonságos megoldás?

Ha szívünk vágya egy retro nyitott bukósisak, akkor ebben az esetben sajnos a rövid válasz a fejezet címében feltett kérdésre, hogy nem. Ennek okairól írtunk az előbbi bekezdésben.

Ha mindenképpen retro és egyben nyitott bukósisakot szeretnénk, akkor el kell fogadnunk azt, hogy mindig is nagyobb veszélynek leszünk kitéve a közlekedésben, mintha egy zárt sisakot viselnénk.

 

Akkor ez azt jelenti, hogy le kell mondanom a retró nyitott bukósisakról?

Részben! Elég lenne, ha csak a nyitott sisakról mondanál le és egy retro zárt bukósisakot választanál. Igen, most mondhatnád, hogy “de hiszen a retro jelző éppen a sisak nyitottságából fakad”. Ez részben igaz csak, hiszen a retro kifejezés nem csak a formára, de a designra is vonatkozhat!

Akár nyitott, akár zárt sisak mellett dönts, a design-al könnyedén “retrosítható” bármilyen sisak! Ez mindenképpen jó hír, hiszen így megteremthető a retro stílus, de ugyanakkor a biztonságról sem kell lemondani.

Retro bukósisak design

Ha tehát design szempontból szeretnénk “retrosítani” a sisakunkat, akkor erre bizony bőven létezik megoldás.

Egyrészt, a legtartósabb opció az egyedi festés. Csíkok, vonalak, nagy méretű számok, rajtszámok, idézetek, esetleg egy retro stípusu betűtípussal írt becenév. Ezek mind-mind olyan megoldások, amik bukósisak festéssel megvalósíthatók, és ebben minden további nélkül tudunk Neked segíteni.

Ha ez a vonal érdekel, akkor bátran böngészd át festésről szóló oldalunkat – katt az alábbi gombra a részletekért.

Ha pedig nem vágysz komplett designra, akkor a megoldást számodra a bukósisak matricák jelenthetik. Az oldalon számos sablon sisakmatricát találsz, amit bármikor megrendelhetsz.

De fényvisszaverő matricákat is kínálunk számodra – ezekkel tovább javítható a biztonság (válassz akár nyitott, akár zárt sisakot, mindenképp ajánlott valamilyen fényvisszaverő matrica használata!)

És ha ez még nem lenne elég, akkor egyedi matricát is tudunk készíteni számodra. Nagyon komplex és nagy méretű mintákra ne gondolj, de apróbb ábrák szóba jöhetnek.

Ha érdekel a matricázás, katt: 

Hasonló tartalmakért kövess minket a közösségi médiában is!