0 Termék

Matricák tulajdonságai

A nálunk kapható matricákról

Fólia (vinyl alapú) matricák

A matrica tulajdonságai:

  • Vinyl fóliából vágott matrica, vágógép segítségével történik a minta körbevágása
  • Kontúrvágott, átlátszó hátterű: csupán a minta maga a matrica, nincs háttere!
  • Kültéri használatra is alkalmas
  • Élettartama nagyban függ az időjárásnak való kitettségtől: általánosságban kb. 2 év – folyamatos UV esetén kevesebb, beltéren több is lehet
  • Több felületre is tapad: műanyagra, fémre, üvegre. Fára kisebb mértékben, mivel:
  • Egyenetlen felület dekorálására nem alkalmas
  • Nyom nélkül eltávolítható a legtöbb felületről, nem okoz kárt
  • De a sok ismeretlen tényező miatt (pl. dekorálandó felület festése, lakkozása, a matricát érő UV fény és annak szöge, mértéke stb.) csak saját felelősségre használd
  • A matricát 2 réteg közé “csomagolva” kapod kézhez: hordozópapír (leválik) + maga a matrica + transzferpapír (leválik). Bővebben a vinyl matricákról itt olvashatsz (tulajdonságok, felragasztási útmutató.)

Segédlet fólia (vinyl alapú) matricák felragasztásához

A

0. LÉPÉS

A dekorálandó felület legyen tiszta, száraz: portalanítsd mikroszálas kendővel, és a zsírtól is tisztítsd meg!

A

1. LÉPÉS

Az ajándék segédeszközöddel (vagy egy hasonló eszközzel) dörzsöld a legfelső réteget (transzferfólia) a matricára.

A

2. LÉPÉS

Lassan, átlós szögben kezd el lehúzni a transzferfóliát – ami így magával hozza leválasztja a matricát a hordozópapírról.

FONTOS: csak akkor válaszd szét teljesen a felső két réteget az alsótól, ha MINDEN matricaelem ráragadt. Ha azt észleled, hogy a matrica bármely eleme a hordozópapíron marad, NE folytasd a műveletet, hanem engedd vissza a transzferfóliát és újból dörzsöld át, hogy a lent maradó elem is ráragadhasson.

Munkátokat segítve mi az 1. és 2. lépést minden egyes matricán egyszer még a kiküldés előtt elvégezzük, amely megkönnyíti Nektek a folyamatot.

folia vinyl matrica felragasztása 1
folia vinyl matrica felragasztása 2
t

Mit tegyek, ha nem ragad rá a matrica a transzferfóliára?

Először az ajándékba kapott segédeszközzel próbáld őket összedörzsölni, majd újra megpróbálni leválasztani. Ha nem jársz sikerrel, ne aggódj: fordítsd meg a teljes matricát és a hátsó felét (a szilikonos hordozópap hátát) dörzsöld alulról a matricára. Aztán fordítsd meg és újra próbáld meg a leválasztást. Ha még most sem megy, akkor hagyd a matricát lefelé fordítva, és a szilikonos hordozópapírt kezdd el leválasztani a matricáról (lásd kép). Ez a módszer biztosan sikert eredményez.

(Ne aggódj, ha meggyűrődik a szilikonos hordozó, erre nem lesz már szükséged továbbiakban.)

folia vinyl matrica felragasztása 2
A

3. LÉPÉS

Ha a TELJES matrica az átlátszó transzferfólián van, vedd hüvelyk- és mutatóujjad közé a matrica két szélét, és igazítsd azt a dekorálandó felület fölé.
Célszerű két kezed magad felé mozdítva és egymáshoz közelítve függőlegesen meghajlítani a matricát, és először a felirat közepét a felülethez érinteni. Ha már a matrica közepe odaragadt, nincs lehetőség igazításra (ne próbáld meg visszaszedni)! Finoman mind a két szélét simítsd a felületre.

A

4. LÉPÉS

Jöhet még egy dörzsölés: az ujjad segítségével simítsd rá jól a matricát a felületre!

Majd óvatosan, lassan (!), átlós ívben válaszd le a transzferfóliát a matricáról. A 3. lépéshez hasonlóan, ha valamilyen matricaelem a fólián ragad, állj meg, hajtsd azt vissza és ismételd meg a dörzsölést – amíg a felületre nem tapad.

folia vinyl matrica felragasztása 4
folia vinyl matrica felragasztása 5
folia vinyl matrica felragasztása 5