0 Termék

MATRICÁK

Kosár

Milyen bukósisak fajták léteznek?

Szerző: | Motoros sisak dekoráció | 0 hozzászólás

Akár csak a csokoládéból, bukósisakból is rengeteg féle létezik. Ha sisakvásárlás előtt állsz, akkor talán a legelső kérdés, amiről döntést kell hoznod, hogy milyen bukósisak fajtát válassz. Nyitottat, zártat, felnyithatót, robogóst, krossz netán enduro sisakot? Számos opció létezik, és nem mindig olyan egyértelmű a választás.

bukósisak fajták

Milyen bukósisak fajták léteznek?

Kezdjük azzal, hogy felsorolásszerűen áttekintjük, a teljesség igénye nélkül milyen bukósisak fajták léteznek. Aztán megnézzük, hogy melyik mire való, kinek lehet alkalmas, milyen előnyeik-hátrányaik vannak az egyes típusoknak.

A legismertebb bukósisak fajták tehát:

  • Zárt bukósisak,
  • Nyitott bukósisak,
  • Felnyitható bukósisak,
  • Krossz bukósisak,
  • Enduro bukósisak.

Csoportosíthatunk a felhasználás célját/helyszínét illetően is, ekkor két típust különbözhethetünk meg:

  • Verseny bukósisak (autós vagy motoros),
  • Utcai motoros bukósisak

Melyiket válasszam, hogyan döntsek?

Amikor új bukósisak vásárlása előtt állunk, a legelső feladat, hogy meghatározzuk azt, mire használnánk a bukósisakot. Persze, mire is lehet használni egy sisakot, de ez a kérdés mégsem olyan egyértelmű.

Vásárolhatunk ugyanis sisakot utcai motorozáshoz, de pályaversenyzéshez (autó- vagy motorversenyeken való részvételhez) is. Ez alapjában véve leszűkíti a lehetőségeinket, versenyzéshez ugyanis többnyire zárt sisak szükségeltetik (kivétel a krossz sisak).

A versenyzési célra szánt bukósisakokról hosszasan lehetne írni – itt most csak annyit említenénk meg, hogy mindenekelőtt tájékozódjunk az adott bajnokság, versenysorozat szabálykönyvéből. Szigorú szabályok vonatkoznak ugyanis a védőfelszerelésekre (például, hogy milyen biztonsági normáknak, szabályrendszereknek, gyártási technológiának kell megfelelni.)

Ha utcai motorozáshoz keresünk sisakot, akkor bővebb skála áll a rendelkezésünkre.

 

Milyen bukósisak fajtát válasszunk utcai motorozáshoz?

Az utcai motorozás kategória sok mindent lefed. Kereshetünk sisakot például városon belüli robogózáshoz, a munkahelyre való eléréshez, de hosszabb távú utakhoz, netán motoros túrákhoz is.

Ha általánosságban szeretnénk tanácsod adni, akkor egyértelműen az a javaslat, hogy zárt bukósisakot válasszunk! Bármennyire is kényelmesebb sokak számára egy nyitott sisak, sajnos kevésbé biztonságos.

Egy külföldi szakportál készített egy érdekes ábrát. A közúti motoros baleseti statisztikák alapos tanulmányozása után egy bukósisakon szemléltetve tették közzé, a fejen mely részt éri a legtöbb ütés, baleset. A kép a százalékos adatokkal a következőképpen fest:

A kép talán magyarázatot sem igényel… Az áll 19,5%-al vezet, ami annyit tesz, hogy egy közúti motoros baleset során az állat éri a legtöbb ütés!

A nyitott bukósisakok pontosan az áll védelméről nem tudnak gondoskodni. Hamar összeáll a kép tehát, hogy ezek a sisakok nem nyújtanak megfelelő biztonságot.

Zárójeles megjegyzés: sokan arra hivatkoznak, hogy “de én csak a szomszédba ugrottam át robogóval, arra elég egy nyitott sisak is”. Nos, sajnos ez sem megfelelő gondolkodásmód. Kiderül ugyanis – ismét a statisztikákat segítségül hívva – hogy (idézzük) “A legtöbb motoros baleset rövid utazás során következik be. Ilyen lehet a vásárlás, ügyintézés, barátokkal való találkozás, vagy közös program. A baj általában az elindulás után rövid időn belül megtörténik.”